Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı

Dt. Hakan ULUÇ

Bebeğiniz 6 aylıkken muhtemelen ilk süt dişi görünmeye başlayacaktır. İlk süt dişinin göründüğünde bebeğiniz ilk konrolue götürebilirsiniz. Bu randevuda çocuğunuzun dişi, dişetleri, ağız tavanı ve dili kontrol edilerek bundan sonra oluşabilecek rahatsızlıklar hakkında bilgi edinmeniz sağlanacak, bunlardan nasıl korunacağınız anlatılacaktır, sağlıklı çene yüz gelişimi için nelere dikkat edileceği ve süt dişlerinin sürmeleri esnasında oluşabilecek problemler hakkında bilgi verilecektir. sonraki 3,5-4 yaşına geldiğinde yapılacak ve çocuğun diş ve ağız sağlığının genel durumu değerlendirilecektir. Fırçalama hakkında temel bilgiler verilir ve diş sağlığı açısından beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekenler anlatılır. İlk koruyucu diş hekimliği uygulaması olan yüzeyel flor uygulaması ile dişlerin çürüğe daha dirençli olmaları sağlanır.

Çocuğunuzun diş hekiminin önerilerinden en fazla faydalanabilmesi için diş hekimi randevularını çocuğunuzun en dinlenmiş ve rahat olduğu saatlere ayarlamaya çalışın. Evde dişçilik oynayarak birbirinizin ağzını kontrol edin. En önemlisi kendi dişlerinize önem verin ve bunu çocuğunuza hissettirin.

Bebeklerin ilk dört ay anne sütü ile beslenmeleri ağız çevresindeki yumuşak doku ve kas fonksiyonlarının normal gelişimini sağlayacaktır. Anne sütünün yetersiz ise fizyolojik başlıklı (damaklı, kesik uçlu) biberon kullanımı gerekir. 1 yaşından itibaren bardak ve kaşıkla beslenmeye alıştırılmalıdır. Süt dişleri 6. aydan itibaren sürmeye başlar. Çocuk 2,5 yaşına geldiğinde sürme tamamlanmış olur.

Biberonla beslenme en fazla 2 yaşında bıraktırılmalı. Parmak emme yalancı emzik kullanma gibi alışkanlıklara 2 - 2,5 yaşına kadar izin verilebilir.

Bebeğin diş gelişimi anne karnında başlar. Bu dönemde anne hem kendi sağlığı hem de bebeğinin diş gelişimi için dengeli beslenmeye dikkat etmelidir. Diş sağlığı için protein,A vitamini (et, süt, yumurta, sarı sebze ve meyveler) C vitamini (narenciye, domates, çilek), D vitamini (et, süt, yumurta, balık) ve kalsiyum (süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler) dan zengin gıdaların yeterince alınması gerekir. Bunun yanı sıra bilinçsiz ilaç kullanımından kaçınılmalıdır. Kullanılan ilaçlar bebeğin diş sağlığının yanı sıra genel vücut gelişimini de olumsuz yönde etkileyebilecektir. Bebeğin diş sağlığı konusunda bilgili olmak, çocuğunuzun ömür boyu sağlıklı dişlere sahip olmasında ilk basamaktır.